.


Insider-guide til Caribien

Caribien, den ultimative krydstogtdestination, strækker sig over et tropisk paradis mellem Florida, Mexico, Mellemamerika og Sydamerika – og tiltrækker eventyrlystne rejsende fra hele verden.

De fleste sejler på krydstogt fra Miami, Fort Lauderdale eller Port Canaveral i Florida, som er de største hjemmehavne for bl.a. Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Disney Cruiseline, Carnival Cruises, MSC og Costa Cruises.

Deluxe-krydstogterne, der foregår på mindre skibe og yachts, giver en langt mere eksklusiv og personlig rejseoplevelse, hvor du oplever det ægte Caribien. For mens de store megaskibe sejler i Caribien hele året, er de mindre skibe og yachts kun på ruterne i vintersæsonen, hvorfor de tilbyder flere afgange fra Puerto Rico, St. Thomas, St. Martin og Barbados i denne periode.

Disse øers centrale placering gør det samtidig muligt at udforske flere øer på samme tur, og undgå lange sejlture frem og tilbage til Florida, da man fra Danmark nemt kan flyve til Caribien, udenom USA, via London, Paris, Amsterdam og Madrid.

Mange af de største megaskibe kan kun besøge få øer. Typisk de store og mest travle havne som; Cozumel, Bahamas (Nassau), St. Thomas (Charlotte Amalie) og St. Maarten (Phillipsburg). 

Hertil kommer ”private øer” ejet af de store rederier, som måske ikke betegnes som uspolerede, men alligevel er populære stop.
Herunder kan du blive inspireret til at besøge de mindre kendte øer. Uspolerede destinationer, som kun de færreste og mindste skibe kan anløbe. 

Og steder, som de fleste drømmer om at opleve – og ikke kun se på postkort.


Caribiens St. Tropez

St. Barth har uofficielt overtaget rollen som Caribiens mest eksklusive paradisø. Det er sejlerfolkets foretrukne samlingssted, men også stedet med flest kendisser. På denne tidligere svenske koloni findes 22 fantastiske strande, de mest eksklusive og toldfri forretninger i Caribien – samt over 50 restauranter på højt gastronomisk niveau.

St. Barth kan på mange måder sammenlignes med St. Tropez i Frankrig. Det officielle sprog er fransk, men alle taler engelsk. Officiel valuta er Euro, men USD accepteres overalt. Bliver du fristet af de mange high end-forretninger i Gustavia, gør du klogt i at undersøge prisen i USD, da den kan være 15-25 % lavere end i Euro.

De fleste fødevarer importeres fra Frankrig. Af samme årsag finder man nogen af Caribiens mest velassorterede vinforretninger på St. Barth. Lufthavnen har en af områdets mest avancerede indflyvninger og kan kun benyttes af små fly. Og lufthavnen – der kun er åben fra solopgang til solnedgang – er en stor attraktion for alle øens gæster.

Paradis-øer og bountystrande

Jost Van Dyke er en af de Britiske Jomfruøer (BVI). Øen ligger tæt på St. Thomas og St. John, og er mest kendt for en af Caribiens bedste strande, ”White Bay”. En af sejlernes favoritbarer, Foxy’s, ligger også på Jost Van Dyke, og det er på disse strande, at rederierne typisk afholder deres berømte ”Beach BBQ-parties”.’

Øen er ikke kendt for shopping eller luksushoteller, da ingen større krydstogtskibe besøger den, men turister kan tage på dagsture til ”White Beach” fra Totola (BVI), St. Thomas eller St. John. 

Virgin Gorda er en anden perle i BVI-øerne. Det er kun private yachts og de mindste krydstogtskibe, der kan sejle ind i det velbeskyttede ”Gorda Sound”. I den lille bugt ligger man godt beskyttet, og er du heldig, har rederiet reserveret den private strand, Prickly Pear Beach, til et herligt Beach Party.

Fra ankerpladsen kan du se ud til Sir Richard Bransons private ø, Necker Island, hvor der findes alverdens vandsport. Mange rederier arrangerer også udflugter til The Baths, der består af flere granitformationer og huler, beliggende på en smuk uspoleret palmestrand.

Virgin Gorda besøges bl.a. af Sea Cloud Cruises, Windstar Cruises og SeaDream Yacht Club.

Gæsterne sejles helt op på stranden i Zodiac-gummibåde, og fordi øen hverken har restauranter eller faciliteter, opstiller besætningen fra skibet ofte en fri bar i vandkanten, før gæsterne sejles ind.

Culebrita er også kendt som et sted, hvor havskildpadder lægger deres æg, og det er meget få af de mindste skibe, f.eks. fra SeaDream Yacht Club, der kan besøge dette uspolerede paradis. Typisk på de afgange der starter fra Puerto Rico.

Anguilla er en eksklusiv ø kendt for flere af Caribiens bedste strande og hoteller. Det yderst eksklusive hotel ”Cap Juluca” ligger direkte ud til den måske smukkeste strand i Caribien. Dette Belmond hotel er et af Hollywoodstjernernes foretrukne hoteller.

Sammen med Barbados og Nevis er Anguilla også et af de få steder i Caribien, hvor man kan spille golf. Og igen er det kun de mindste skibe og lystyachts, der anløber denne ø, beliggende kun 15 minutters sejlads fra St. Martin. Anguilla er derfor ofte besøgt af Silversea Cruises.

Mustique Island er en privatejet ø, administreret af The Mustique Company, beliggende tæt på Barbados i det område, der hedder St. Vincent og Grenadinerne.

Denne ø var op til slut 80’erne jetsettets foretrukne paradis. For mange royale, filmstjerner, kendisser og andre af verdens velhavere var Mustique ”in-stedet” indtil 90’erne, hvor St. Barth overtog den position.

Øen tilbyder smukke strande, den berømte og velkendte ”Basils Bar”, og er et af de steder, hvor berømtheder som Mick Jagger, Beyonce og Jennifer Lopez føler, de kan være i fred for paparazziernes blitz og for mange nysgerrige øjne. Øen har kun ca. 500 fastboende, og selvom der findes et par mindre hoteller på øen, bl.a. The Firefly og Cotton House, lejer de fleste besøgende en af de ca. 100 imponerende villaer, og flyver ind fra Barbados.

Mustique accepterer ikke grupper eller besøg af mere end 20-25 personer. De skibe, der besøger St. Vincent eller Bequia, arrangerer ofte udflugter til denne helt specielle ø. Men med få pladser skal du booke hurtigt.

Rederier som Silversea, Seabourn, SeaDream, Sea Cloud og Windstar vil – mod ekstra betaling – typisk kunne tilbyde dagsture fra de omkringliggende øer.

Panamakanalen, der forbinder Atlanterhavet med Stillehavet, byder på en af de største krydstogtoplevelser, der findes. Konstruktionen er en af de vanskeligste ingeniøropgaver nogensinde, og er til dato en af de helt store menneskeskabte bedrifter.

Et typisk transitforløb tager ca. 7-9 timer. Kapaciteten er begrænset af størrelsen af de store sluser i hver ende, samt de broer, der krydser kanalen. De nye og større sluser har øget trafikken samt størrelsen af skibe, og en del rederier tilbyder også en såkaldt ”partiel” transit, hvilket vil sige at man sejler ind og ud på samme side (typisk den caribiske).

Det anbefales dog, at man får den fulde oplevelse og sejler hele vejen igennem kanalen. Flere rederier som f.eks. Silversea Cruises, Crystal, Regent Seven Seas Cruises, Oceania Cruises og Cunard tilbyder rejser gennem Panamakanalen.

Især Windstar Cruises har i sæsonen mange afgange mellem Panama og Costa Rica.

San Blas øerne kan igen kun anløbes af de mindste skibe. Øgruppen består af ca. 365 mindre øer, der ligger langs Panamas caribiske kyst. Kun 49 af øerne er beboede af Kuna-indianerne, og tilbage i slutningen af 1600-tallet var øerne kendt som ”The Samballoes” – et gemmested for pirater.


Dét her er livet...

Livet ombord på et deluxe-skib er lig med oplevelser, som du aldrig får på et mere traditionelt af slagsen. Og selvom rejsen selvfølgelig er formet af de destinationer, du besøger, venter der altid masser af fantastiske oplevelse ombord på skibet. 

De fleste skibe har vandsportsmarinaer som, når vejr og sejlplan tillader det, er din adgang til en forfriskende dukkert i havet eller et par timers sjov i kajak eller på jetski. Flere rederier har også deres egne ‘signaturoplevelser’ som fx Seabourns ‘Caviar in the surf’ – eller en ‘nat under stjernerne’ med Seadream Yacht Club, som transformerer de behagelige solsenge på dækket om til komfortable senge for natten.

Vil du med på eventyr?

Oplev verden fra søsiden.